موفقیت محققان در ردیابی ویروس ها و سالم سازی پایه و ارقام زردآلو

موفقیت محققان در ردیابی ویروس ها و سالم سازی پایه و ارقام زردآلو به گزارش نیو باكس محققان پژوهشگاه بیوتكنولوژی كشاورزی در جهت برنامه سالم سازی و تكثیر انبوه ارقام و پایه های درختان باغی مهم كشور موفق به سالم سازی پایه و ارقام مختلف زردآلو شدند.


به گزارش نیو باکس به نقل از ایسنا، دکتر رضا ضرغامی، عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و مجری پروژه ردیابی ویروس ها و سالم سازی پایه و ارقام زردآلو در مورد اهمیت اجرای این طرح اظهار داشت: طبق آخرین آمار فائو، ایران با تولید سالانه ۲۴۰ هزار تن زردآلو، پنجمین تولیدکنننده بزرگ این محصول مهم باغی در جهان است. هم اکنون بالغ بر ۵۷ هزار هکتار از باغات کشور که حدود یک چهارم سطح باغات میوه های هسته دار کشور را شامل می شود، زیرکشت زردآلو قرار دارد. البته میانگین عملکرد این محصول در کشور حدود ۶.۶ تن در هکتار است که عملکرد چندان قابل قبولی نیست.
وی تصریح کرد: همچون علل عمده پایین بودن سطح کمی و کیفی تولید زردآلو در کشور، ناآشنایی یا کم توجهی کشاورزان به نکات علمی پرورش زردآلو و مدیریت سنتی این محصول و علاوه بر آن آلودگی ویروسی این درختان است. بیماری های ویروسی سبب کاهش عملکرد محصول می شوند و برای مدت طولانی می تواند عامل محدودکننده ای در توسعه پایدار تولیدات کشاورزی شود. بعنوان مثال، ویروس آبله آلو (PPV)، یکی از جدید ترین ویروس های بیماری زا است که به درختان میوه جنس Prunus حمله می کند و حدودا در تمام کشورهای تولیدکننده میوه های هسته دار، به طورگسترده وجود دارد.
ضرغامی بیان نمود: تولید گیاهان عاری از ویروس برای کنترل بیماری های ویروسی، وارد کردن ارقام جدید از کشورهای دیگر، مبادله مواد اصلاح شده بین کشورها یا مناطق داخل کشور و حفظ ژرم پلاسم گیاهی اقداماتی ضروری می باشد. با دانش امروزی، تکنیک کشت بافت تنها روش موثر برای حذف ویروس می باشد. روش های مبتنی بر ترموتراپی در شرایط درون شیشه ای، ترکیب ترموتراپی با کشت مریستم، شیمی درمانی، ریزپیوندی و سرما درمانی حدودا برای حذف موثر ویروس های مختلف تمام محصولات مهم اقتصادی با موفقیت استفاده شده است.
وی تصریح کرد: در این راستا پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در چارچوب تفاهم نامه ای چهارجانبه با موسسه تحقیقات علوم باغبانی، موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال و معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی مبادرت به اجرای برنامه سالم سازی و تکثیر ارقام و پایه های درختان باغی مهم کشور کرده است.
وی خاطرنشان کرد: دانش فنی ردیابی ویروس ها و سالم سازی برای پایه میروبالان و ارقام زردآلوی شمس، نصیری، قیسی، اردوباد و شاهرودی تهیه و تدوین شده است. هم اکنون فرایند سالم سازی ارقام شاهرودی، نصیری و قیسی و پایه میروبالان به پایان رسیده و با تایید عاری از ویروس بودن این ارقام با استفاده از تکنیک RT-PCR و تکثیر کشت بافتی آنها، نمونه ها آماده ارسال به موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال جهت تایید نهایی هستند.
ضرغامی در انتها تصریح کرد: دو رقم سالم سازی شده زردآلو (شمس و اردوباد) هم حالا در مرحله تکثیر است.
بر مبنای اعلام پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، در صورت نیاز بخش خصوصی به این ارقام و پایه اصلاح شده، پژوهشگاه آماده انتقال مواد گیاهی سالم می باشد، در ضمن پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی آمادگی دارد برای ارقام و پایه های مورد نظر بخش خصوصی بعد از عقد قرارداد فرآیند سالم سازی را انجام دهد.




1399/04/10
23:54:32
5.0 / 5
562
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
نیو باکس
newbox.ir - تمامی حقوق نیو باكس محفوظ است

نیو باكس

بسته بندی و جعبه