معاون سازمان آب و برق استان عنوان كرد

آخرین وضعیت تامین آب کشت پاییزه خوزستان

آخرین وضعیت تامین آب کشت پاییزه خوزستان به گزارش نیو باکس خوزستان معاون مطالعات جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان با اعلان اینکه عمده محدودیت ها به کشت کلزا و چغندرقند مربوط می شود، اظهار داشت: به سبب خشکسالی و کمبود منابع آبی، محدودیت هایی در کشت پاییزه اعمال می شود اما این مساله متناسب با حوضه های آبریز متفاوت می باشد.



علی شهبازی در گفت و گو با ایسنا درباب کشت پاییزه و محدودیت های آن در خوزستان، اظهارکرد: در ارتباط با الگوی کشت و تامین آب جهت کشت پاییزه، هر ساله جلساتی تحت عنوان شورای حفاظت منابع آب و شورای کشاورزی با حضور دستگاه های اجرائی مختلف استان برگزار می گردد.

وی اضافه کرد: در این جلسات، حجم و میزان آب مصرفی و الگوی کشت در نظر گرفته می شود و هم اکنون نیز تصمیمات درباب نحوه توزیع آب و نیز الگوی کشت برای کشت پاییزه تقریباً نهایی شده است.

معاون مطالعات جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان اشاره کرد: به سبب خشکسالی و کمبود منابع آبی، محدودیت هایی در کشت پاییزه اعمال می شود اما این مساله متناسب با حوضه های آبریز متفاوت می باشد. برای کشت های سریع مانند کلزا و چغندرقند محدودیت های بیشتری در نظر گرفته شده است. بعنوان مثال در حوضه رودخانه دز امکان کشت این محصولات در پاییز وجود ندارد.

کلزا و چغندرقند، بیشترین محدودیت کشت را دارند

شهبازی با بیان به این که عمده محدودیت ها به کشت کلزا و چغندرقند مربوط می شود، عنوان کرد: محدوده زمانی کشت چغندرقند و کلزا از شهریور تا مهرماه است و به سبب نیاز آبی این محصولات و این که تامین آب کشت تابستانه همچنان ادامه دارد، امکان کشت آنها وجود ندارد و در صورت کشت، فشار مضاعفی به سیستم منابع آبی و حوضه آبریز وارد می شود.

وی افزود: کشت چغندرقند و کلزا تقریباً در تمامی حوضه ها با محدودیت انجام می شود. به تمامی کشاورزان سفارش شده است حتی الامکان کشت های پاییزه خودرا با تأخیر و همزمان با شروع بارش ها شروع کنند تا با اطمینان بیشتر و حداقل خسارت، کشت ها صورت گیرد.

معاون مطالعات جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان اظهار داشت: بیشتر سدها در خوزستان در ترازهای پایین آبی قرار دارند و به این علت بحث مدیریت مصارف و تقاضاهای آبی از اهمیت دوچندان برخوردار می شود. تا آن زمان که در این شرایط بحرانی قرار داریم و بارندگی ها نیز شروع نشده باشند، بیشتر تمرکز ما بر مدیریت مصارف آب خواهد بود تا در تمام طول رودخانه ها توزیع آب بصورت عادلانه باشد و مشکلات در یک قسمت رودخانه انباشته نشود.

شهبازی بیان کرد: با هدف حفظ تعادل منابع آب در رودخانه های حوضه آبریز کرخه، برنامه نوبت بندی آب اجرا شده است. در این برنامه راندمان توزیع آب در رودخانه بالا رفته و خوشبختانه مشکلات مسیرهای پایین دست تا حدود زیادی کم شده است. در این روش، برنامه زمانبندی برداشت آب در بازه های مختلف رودخانه، برای الگوی کشت مجاز به کشاورزان اعلام می شود.

وی اضافه کرد: درباب کشت گندم به سبب دیرهنگام بودن آن و همزمانی با شروع بارندگی ها، حساسیت ها نسبت به تنش آبی کمتر خواهد بود و از سویی نیز ریسک کشاورزان در این زمان برای کشت به حداقل خواهد رسید اما برای کشت کلزا به سبب تمام نشدن نیاز آبی کشت های تابستانه، ریسک کشت این محصولات به سبب محدودیت های آبی، بسیار زیاد خواهد بود.

تامین آب آشامیدنی، خط قرمز است

معاون مطالعات جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان درباب بحث تامین آب آشامیدنی در فصل کشت پاییزه اظهار داشت: خط قرمز ما تامین آب آشامیدنی است و برنامه ریزی های انجام شده به شکلی است که مشکل تامین آب آشامیدنی به هیچ وجه به وجود نیاید و در حوزه آب بحث کمیت و کیفیت هر دو حائز اهمیت هستند.

شهبازی با اشاره به بحث زیست محیطی آب بیان کرد: در صورتیکه بارگذاری و برداشت از آب رودخانه ها، زیاد باشد، ممکنست آب به بخش های پایین دستی نرسد و می تواند مشکلات عدیده ای را از نظر کیفی بوجود آورد. به این علت بحث مدیریت کمیت و کیفیت آب بصورت همزمان در دستور کار ما قرار دارد تا به مشکلی در این خصوص برنخوریم.

وی اظهار داشت: با همکاری خوبی که مردم در حوضه کرخه درباب نوبت بندی مصرف آب داشته اند موفق شده ایم تا حالا به یک تعادل نسبی در این حوضه با وجود کم آبی شدیدی که وجود دارد، برسیم و آب در تمامی شاخه های انتهایی این رودخانه در جریان باشد.

کاهش میزان شوری رودخانه کارون در پایین دست

معاون مطالعات جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان درباب حوضه آبی کارون، اظهار داشت: در حوضه کارون، در دو مرحله رهاسازی جریان بصورت موجی از سد گتوند علیا انجام شد تا تعادل کیفی آب رودخانه کارون در اهواز و پایین دست آن که تا محدوده شهرستان آبادان می رسد، حفظ و برقرار باشد.

شهبازی اضافه کرد: انتظار می رفت که در وضعیت فعلی، شوری رودخانه کارون بسیار بالاتر از مقادیر فعلی باشد که خوشبختانه با اجرای این برنامه نه فقط از افزایش شوری رودخانه کارون جلوگیری به عمل آمد بلکه کاهش نسبی شوری نیز در این مقاطع محقق شد.





منبع:

1400/07/24
12:48:40
5.0 / 5
1280
تگهای خبر: دستگاه , سازمان , كیفیت , محصولات
این مطلب نیوباکس را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
نیو باکس
newbox.ir - تمامی حقوق نیو باكس محفوظ است

نیو باكس

بسته بندی و جعبه