بررسی پژوهشگران نشان داد

خرمای ایرانی نیازمند تقویت بیشتر خاك ها

خرمای ایرانی نیازمند تقویت بیشتر خاك ها به گزارش نیو باكس ایران، یكی از بزرگ ترین تولیدكنندگان خرما در جهان است اما بررسی ها نشان داده است كه خاك نخلستان ها بایستی برای حاصلخیزی، بیشتر مورد توجه قرار گیرد. محققان كشور بدین منظور از گوگرد و كودهای طبیعی بهره برده و نتایج مفیدی گرفته اند.


به گزارش نیو باكس به نقل از ایسنا، كشور ایران با سطح زیر كشت حدود ۲۳۰ هزار هكتار و تولید بیشتر از یك میلیون تن، رتبه دوم تولید خرما را در جهان دارد. در كشور ما، خرما، ششمین محصول مهم باغی بوده و ازنظر تولید، حدود ۵.۵ درصد كل تولیدات باغبانی كشور را به خود مختص كرده است. خاك های اغلب مناطق ایران بخصوص نخلستان ها، جز خاك های آهكی محسوب شده و بالا بودن اسیدیته این نوع خاك ها، می تواند سبب عدم تحرك عناصر غذایی قابل جذب در خاك و درنتیجه كاهش جذب آنها توسط گیاه شود. بر همین مبنا برای اصلاح چنین خاك هایی در نخلستان ها، باید اقداماتی را انجام داد.
در این خصوص محققان می گویند كه استفاده از موادی نظیر گوگرد، برخی باكتری های خاكزی و همینطور كودهای طبیعی می تواند مفید باشد. مصرف گوگرد در خاك بعنوان یك ماده ارزان قیمت و فراوان به افزایش فرم محلول و قابل جذب عناصر غذایی در خاك كمك می نماید. البته باید توجه داشت كه در خاك های آهكی به دلیل كمبود مواد آلی، فعالیت ریز جانداران مؤثر در مصرف گوگرد كاسته می شود و تنها زمانی مصرف گوگرد در این نوع خاك ها مؤثر است كه توأم با كودهای آلی یا همراه با باكتری تیوباسیلوس مصرف شود.
این كار توسط محققانی از پژوهشكده خرما و میوه های گرمسیری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج كشاورزی و در چارچوب یك پژوهش انجام شده است.
در این پژوهش حجت دیالمی، استادیار پژوهشی پژوهشكده خرما و میوه های گرمسیری و همكارش، تأثیر كاربرد گوگرد عنصری مخلوط با مایه تلقیح تیوباسیلوس به همراه كود دامی بر خصوصیات كمی و كیفی خرما را مورد بررسی قرار داده اند. این تحقیق بر روی ۲۴ اصله نخل خرمای بارور «رقم برحی» به مدت دو سال در اهواز اجرا شده است.
بر مبنای نتایج به دست آمده از این تحقیق، كاربرد تیمارهای كودی سبب افزایش عملكرد و خصوصیات كمی میوه خرما در مقایسه با درخت هایی می شود كه برای آنها كودی به كار نرفته است و به كارگیری گوگرد عنصری تلقیح شده با باكتری تیوباسیلوس و كود دامی ازنظر تأثیر بر عملكرد و خصوصیات كمی وضعیت مطلوبی را بوجود می آورد.
دیالمی و همكارش در این خصوص می گویند: «مصرف مخلوط گوگرد عنصری و مایه تلقیح تیوباسیلوس به همراه كود دامی نسبت به حالتی كه كود دامی به تنهایی مصرف شود، تأثیر بیشتری در افزایش تولید و خصوصیات كمی میوه خرما دارد».
بر این اساس، كاربرد تیمارهای كودی، سبب بهبود تدریجی خصوصیات كیفی میوه شامل: اسیدیته، بریكس، قندهای كل و احیاكننده میوه نسبت به تیمار شاهد شده است.
مجریان این پژوهش می افزایند: «با توجه به آهكی و قلیایی بودن خاك های ایران و ضرورت كاهش قلیائیت در آنها، نتایج بررسی های ما نشان داد كه استفاده از گوگرد به همراه باكتری تیوباسیلوس تأثیر خوبی بر كاهش قلیائیت خاك دارد و این تأثیر با افزایش حاصلخیزی خاك، ضمن افزایش عملكرد محصول، می تواند سبب كاهش مصرف كودهای شیمیایی شود».
نتایج علمی و فنی پژوهش فوق را مجله «آب و خاك» منتشر نموده است. این مجله در چارچوب دوماهنامه توسط دانشگاه فردوسی مشهد و به سردبیری دكتر امیر فتوت، استاد دانشكده كشاورزی این دانشگاه به چاپ می رسد.



1398/02/08
11:12:25
5.0 / 5
3611
تگهای خبر: تولید , سازمان , قیمت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
نیو باکس
newbox.ir - تمامی حقوق نیو باكس محفوظ است

نیو باكس

بسته بندی و جعبه