گزارش نیو باكس

ضرر ۳ هزار میلیاردی قاچاق سیگار به بیت المال

ضرر ۳ هزار میلیاردی قاچاق سیگار به بیت المال برخی برآوردها حاكی از آنست كه مصرف سیگار قاچاق و عدم پرداخت مالیات و عوارض مربوط به آن، بیش از 3 هزار میلیارد تومان به اقتصاد كشور ضرر می زند.


به گزارش نیو باکس به نقل از مهر، چگالی قیمتی و یا همان نسبت قیمت به حجم دخانیات، باعث شده این گروه کالایی همیشه در صدر لیست کالاهای هدف قاچاق قرار گیرد. علاوه بر این، ورود غیرقانونی سیگار به کشور در سالیان اخیر به دلیلهای دیگری همچون حمل و نقل آسان، حاشیه سود بسیار بالا به سبب عدم پرداخت عوارض سنگین و تقاضای مصرف کنندگان، با استقبال قاچاقچیان روبرو بوده است. طبق آمار وزارت بهداشت، سالانه حدود ۵۵ میلیارد نخ سیگار در کشور مصرف می شود اما طبق گزارش مرکز برنامه ریزی و نظارت بر دخانیات وابسته به وزارت صمت، میزان تولید و واردات قانونی سیگار در سال ۹۶ حدود ۵۲.۶ میلیارد نخ (۴۹.۳ میلیارد نخ تولید و ۳.۳ میلیارد نخ واردات)، در سال ۹۷ حدود ۴۸ میلیارد نخ و در سال ۹۸ حدود ۵۵ میلیارد نخ بوده است، در این گزارش همین طور میزان قاچاق سیگار کشور در سال ۹۸ برابر با ۱۰.۳ میلیارد نخ برآورد شده که با احتساب این ارقام، میزان مصرف سیگار در کشور در سال ۹۸ چیزی در حدود ۶۵ میلیارد نخ تخمین زده می شود.
گزارش سال ۱۳۹۸ مرکز برنامه ریزی و نظارت بر دخانیات کشور

اما برمبنای برخی دیگر از برآوردها، میزان مصرف و قاچاق سالانه سیگار در کشور، بیش از این ارقام تخمین زده می شود. در همین زمینه، علی مؤیدی خرم آبادی، رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در اسفندماه سال قبل اظهار داشت: «نیاز کل کشور ۸۰ میلیارد نخ سیگار در سال است که هم اکنون ۵۰ میلیارد نخ آن در کشور تولید می شود. با این حساب ۳۰ میلیارد نخ فاصله بین مصرف و تولید داخل وجود دارد که کارشناسان معتقدند این میزان از مسیر قاچاق وارد می شود»هرچند آمار ارائه شده در حوزه مصرف، تولید و قاچاق سیگار از طرف دستگاه های مختلف ضد و نقیض است اما نکته حائز اهمیت، وجود فاصله قابل توجه میان تولید و میزان مصرف در تمامی این آمارهاست که این مسئله نشانگر میزان بالای مصرف سیگار قاچاق در کشور است.مصرف سیگار قاچاق، هزینه های درمان جامعه را بالا می برد!ورود سیگار قاچاق به کشور علاوه بر تضعیف تولید داخلی و کاهش درآمد دولت از محل دریافت عوارض، موجب ایجاد صدمات اقتصادی و همین طور ایجاد مشکلات متنوع در سلامت عمومی جامعه است؛ چونکه در صورت وقوع قاچاق، امکان نظارت بر روند واردات و تضمین شرایط استاندارد وجود ندارد. بگفته عبدالرحمان رستمیان، معاون فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی تهران، صنعت بیمه و بطور کلی اقتصاد کشور، از مصرف دخانیات لطمه های زیادی دیده است؛ برای مثال مصرف دخانیات موجب تحمیل هزینه ۴۵ هزار میلیارد تومانی به نظام درمان و نظام سلامت شده و در کل هزینه های مستقیم، غیرمستقیم و پنهانی مصرف دخانیات برابر با ۱۰۰ هزار میلیارد تومان برای اقتصاد کشور بوده است. همین طور برمبنای اظهارات کارشناسان این حوزه، یکی از مواردی که سیگار قاچاق را به صورتی از سایر کالاهای قاچاق دیگر متمایز می کند، موضوع لطمه های توأمان اقتصادی و سلامتی آن است. برای هر نخ سیگار تولیدی حدود ۴۲ درصد ارزش درب کارخانه آن عوارض وضع می شود و قسمتی از این عوارض به جهت توسعه زیرساخت های درمانی در اختیار وزارت بهداشت قرار می گیرد. به همین دلیل فردی که سیگار قانونی مصرف می کند، قسمتی از هزینه درمان خودرا از پیش به دولت پرداخت می کند. اما این عوارض برای سیگار قاچاق دریافت نمی گردد و در واقع فردی که سیگار غیرقانونی مصرف می کند نه فقط مالیات پرداخت نمی کند، بلکه در زمان ابتلاء به بیماری های ریوی، دولت می بایست از سایر منابع بیت المال هزینه درمان فرد بیمار را برعهده بگیرد.ضرر ۳ هزار میلیاردی قاچاق سیگار به بیت المالورود سیگار قاچاق به کشور منجر به تضعیف تولید داخلی و کاهش درآمدهای دولت از محل دریافت عوارض و مالیات می شود. باتوجه به تاکید قانون برنامه پنجم توسعه بر گردنگیر قطع واردات سیگار از شروع سال ۱۳۹۷، در صورت جلوگیری از ورود کالای قاچاق به کشور، وظیفه تامین سیگار قانونی جایگزین، بر عهده تولیدکنندگان سیگار در کشور خواهد بود؛ که ۸۰ درصد آن سهم شرکت های بین المللی و مابقی سهم شرکت های داخلی است. بدین سبب باتوجه به دریافت عوارض از محل تولید سیگار توسط دولت، میزان عائدی سالیانه دولت از محل تولید سیگار به شرح مندرج در جدول ذیل افزایش خواهد یافت.

بر اساس آمار
میزان قاچاق سیگار (میلیارد نخ)
قیمت متوسط درب کارخانه هر نخ سیگار (ریال)
مجموع عوارض (%)
افزایش درآمد سالیانه دولت (میلیارد ریال)
سهم سیگار با نشان بین المللی
مرکز برنامه ریزی و نظارت بر دخانیات کشور
۸.۳
۳.۰۰۰
۴۲
۱۰.۴۵۸
سهم سیگار با نشان ایرانی
۲
۱.۹۰۰
۲۷
۱.۰۲۶
سهم سیگار با نشان بین المللی
ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز
۲۴
۳.۰۰۰
۴۲
۳۰.۲۴۰
سهم سیگار با نشان ایرانی
۶
۱.۹۰۰
۲۷
۳.۰۷۸بنابراین در صورت برخورد جدی با توزیع سیگار قاچاق و افزایش سهم تولیدات داخلی، بر طبق گزارش های مرکز برنامه ریزی و نظارت بر دخانیات کشور و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز به ترتیب سالیانه ۱.۱۴۸ میلیارد تومان و ۳.۳۳۱ میلیارد تومان برای دولت درآمدزایی خواهد داشت. به عبارت دیگر هم اکنون سالیانه نزدیک به ۳ هزار میلیارد تومان ضرر مستقیم از محل قاچاق سیگار متوجه بیت المال می شود.لزوم برخورد با قاچاق سیگاربه گزارش نیو باکس به نقل از مهر، به سبب عدم وجود آمار دقیق و قابل استناد در کشور نمی توان به صورت دقیق حجم قاچاق سیگار را در کشور برآورد کرد. اما اگر بر اساس گزارش های اعلام شده مصرف سیگار در کشور را حداقل ۶۸ میلیارد نخ در نظر بگیریم، باتوجه به آمار اعلامی تولید سیگار در سال ۹۸، در کمترین حالت، سالانه حدود ۱۳ میلیارد نخ سیگار قاچاق در کشور مصرف می شود. عدم وجود آمار دقیق مصرف و بواسطه آن عدم وجود آمار دقیق قاچاق تبعات منفی بسیاری دارد؛ بطوریکه با پایین نشان دادن آمار مصرف و به تبع آن پایین نشان دادن آمار قاچاق، دستگاه های متولی برخورد با قاچاق مانند ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، تمام توان خودرا برای برخورد با قاچاق سیگار هزینه نکرده و بنا بر این در سال های گذشته شاهد ناکارآمدی طرح های برخورد با قاچاق سیگار بوده ایم. البته علی مؤیدی خرم آبادی، رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در تازه ترین اظهارات خود از آغاز طرح رجیستری سیگار آگاهی داده است؛ بگفته وی پس از اجرایی شدن این طرح می توان این کالا را از مرحله تولید تا مصرف نهایی، رصد و مورد رهگیری قرار داده و با راه اندازی سامانه رهگیری سیگار، خود به خود قاچاق این کالا تا انتهای سالجاری به صفر می رسد. باید منتظر ماند و دید این وعده محقق خواهد شد یا با بلند شدن زنگ تلفن، به سرنوشت برخی دیگر از طرح های مبارزه با قاچاق مبتلا می شود.


1399/04/24
13:59:02
5.0 / 5
2707
این مطلب نیوباکس را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۱
نیو باکس
newbox.ir - تمامی حقوق نیو باكس محفوظ است

نیو باكس

بسته بندی و جعبه