در میزگرد نیو باكس عنوان شد:

از انار مورد علاقه خارجی ها تا رسیدن پای بروکراسی اداری به باغ های ساوه

از انار مورد علاقه خارجی ها تا رسیدن پای بروکراسی اداری به باغ های ساوه نیو باکس: مرکزی شهر ساوه بعنوان قطب تولیدکننده انار جهان، بیشتر با این محصول شناخته می شود و در تولید این محصول به سبب ماندگاری و کیفیت بالا، ظاهر زیبا، ارگانیگ بودن، عاری بودن از هرگونه مواد شیمیایی و طعم ایده آل، شهرت بین المللی دارد و آوازه انار ساوه از فرسنگ ها دورتر از خاستگاه این محصول بهشتی، به گوش می رسد و در جهان پیچیده است.



در واقع، شرایط جغرافیایی، شهر "خرده طلا" این منطقه را مستعد تولید شاخص ترین میوه ها کرده است.

این شهرستان بعنوان قطب کشاورزی استان مرکزی و ایران، بدلیل برخورداری از اقلیم خاص و برخورداری از سه نوع آب و هوای گرم و خشک، سرد و معتدل، خاستگاه محصولات گوناگون باغی و زراعی است و سالانه افزون بر ۷۰ نوع محصول کشاورزی در این منطقه تولید و روانه بازار مصرف می شود که شاخص ترین آنها انار، پسته، زیتون، طالبی، گندم، جو، کلزا، فرآورده های دامی و شیلات و انواع میوه های سردرختی و فصلی است، اما با این حال، برخی موانع پیش روی کشاورزان و تولیدکنندگان انار، روند تولید این محصول را با چالش های مختلفی مواجه کرده است بگونه ای که همه ساله خسارت هایی را به این محصول وارد می نماید.

یاقوت سرخ ساوه در سالهای ۱۳۸۶ و ۱۳۹۵ دو بار طعم تلخ سرمازدگی را چشیده است، بگونه ای که سرمازدگی سال ۹۵ منجر به بروز خسارت حدود ۱۰۰ درصدی در باغات انار ساوه شد. در آن سال از مجموع ۱۱ هزار هکتار باغات انار ساوه حدود ۹۸۰۰ هکتار گرفتار سرمازدگی شدید شده و کف بر شدند.

علاوه بر مخاطراتی که به علت سرمازدگی و افت دما انار ساوه را تهدید می کند، یاقوت سرخ با پدیده هایی نظیر آفت انار و آفتاب سوختگی در فصل بهار و تابستان و نیز ترکیدگی، دست و پنجه نرم می کند که نتیجه آن کاهش کیفیت محصول تولیدی و نهایتاً کاهش درآمد باغدار است. بررسی مشکلاتی از این دست و ارائه راه حل و اتخاذ سازوکار لازم برای برون رفت از این چالش ها و برخی موانع پیش رو به ویژه در زمینه بسته بندی و صادرات سبب شد تا در سال تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها، در ادامه سلسله میزگردهای خبرگزاری ایسنا در عرصه تولید با محوریت حوزه کشاورزی، پای صحبت های سه نفر از باغداران و تولیدکنندگان یاقوت سرخ ساوه در دفتر خبرگزاری ایسنای شهرستان ساوه بنشینیم.

در ابتدای این میزگرد "محمد اسدی" از باغداران روستای قردین بخش مرکزی ساوه که چهار هکتار باغ اناری دارد، ضمن اشاره به این که امسال تولید انار از نظر کمی و کیفی بعد از سرمازدگی سال ۱۳۹۵ از روند مطلوبی برخوردار بوده و میزان تولید امسال به پیش از سرمازدگی پنج سال پیش برگشته است، اظهار نمود: متوسط تولید انار در باغات ساوه به طور میانگین بین ۱۵ الی ۲۰ تن در هر هکتار است، اما برخی باغات در نقاطی از شهرستان بدلیل سرمازدگی بهاره از عملکرد کمتری برخوردار می باشند و پروسه گل دهی درختان در نقاط سرمازده از ماه گذشته شروع شده است.

سنتی بودن کشاورزی، عامل تنش در باغات انار

وی در ادامه، آفت زدگی و سرمازدگی را دو عاملی دانست که به عملکرد تولید انار لطمه وارد می نماید و اظهار داشت: درختان انار در دهه های اخیر بیشتر در تنش سرمازدگی و آفت قرار گرفتند و علت آن سنتی بودن کشاورزی است، در حالیکه اگر بتوان کشاورزی و باغداری را از شیوه سنتی به شیوه مدرن با فناوری روز تغییر داد، اساسا تنش ها کمتر خواهد شد. بعنوان مثال باید به کشاورز آموزش داد که بجای استفاده از کود حیوانی از کودهای آلی در باغات استفاده گردد تا هم مقاومت درخت در مقابل بلایای طبیعی افزایش یابد و هم محصول باکیفیت تولید شود.

او بیان کرد: استفاده از کود فروت ست منجر به کاهش تنش درخت انار شده و در مقابل سرما مقاومت بیشتری از خود نشان می دهد، بر این اساس، امسال با راهنمایی هایی که از طرف کارشناسان کشاورزی صورت گرفت، در بعضی باغات این کود مورد بهره برداری قرار گرفت و نتیجه آن در امان ماندن درختان از سرمای بهاره بود.

کوتاهی در آموزش کشاورزان

اسدی با تکیه بر این که متاسفانه در زمینه آموزش کشاورزی و فرهنگ سازی در میان باغداران برای تولید محصول با تنش و لطمه کمتر، کوتاهی شده است، اضافه کرد: خیلی از باغداران بدلیل ناآشنایی و بی اطلاعی از کشاورزی و باغداری مدرن، سالانه هزینه زیادی را برای تولید متحمل شده اند و بدلیل لطمه هایی که متوجه درختان و محصول می شود قسمتی از درآمد خودرا از دست می دهند، در حالی که اگر کار آموزشی صورت گیرد باغداران با روش علمی و مدرن به تولید مبادرت ورزیده و انگیزه آنان نیز افزایش خواهد یافت.

وی همین طور به سوزاندن انارهای گندیده ای که پای درخت می ریزند اشاره نمود و اضافه کرد: سوزاندن این انارها منجر به جلوگیری از شیوع آفت می شود در حالیکه اگر این انارهای غیرقابل استفاده از پای درخت جمع نشود تبدیل به پروانه شده و به افزایش آفت زدگی کرم گلوگاه کمک می نماید. متاسفانه برخی باغداران به علت عدم اطلاع از این شیوه(در سایه نبود آموزش های لازم) قسمتی از محصول را بدلیل آفت زدگی از دست می دهند. یک باغدار باید بداند که استفاده از کود شیمیایی برای انار لطمه زاست و باید از کودهای آلی بهره برد تا ضمن افزایش مقاومت درخت، به تولید محصول باکیفیت عاری از آفت و قارچ کمک نماید. هرقدر دانش تولیدکننده محصولات باغی و کشاورزی کمتر باشد اساسا راندمان و راندمان نیز کاهش خواهد یافت.

او از مسئولان جهادکشاورزی خواست نظام مهندسی کشاورزی و کارشناسان را ملزم به ارائه آموزش های لازم برای تقویت بنیه علمی و دانش تولیدکنندگان حوزه باغی و زراعی کنند تا فرآیند تولید در بخش کشاورزی با پروسه علمی صورت گیرد.

اسدی همین طور به درگیری باغات با پدیده آفتاب سوختگی در فصل گرما اشاره نمود و اضافه کرد: پیشگیری نکردن از آفتاب سوختگی تا ۳۰ درصد در کاهش راندمان محصول موثر است و راه حل مقابله با این پدیده استفاده از کودهای آلی و مواد معدنی یا پوشاندن انار با کاغذ برای پیشگیری از شدت تابش نور خورشید است.

لزوم تسهیل در گرفتن مجوز برای صنایع بسته بندی و تبدیلی

وی درباب گرفتن مجوز برای صنایع بسته بندی و تبدیلی نیز اظهار داشت: پروسه اداری و گرفتن مجوز باید با ایجاد سامانه اینترنتی صورت گیرد و از مراجعه متقاضیان به ادارات جلوگیری شود نه این که یک باغدار برای گرفتن یک مجوز مجبور شود مسیر ساوه تا مرکز استان را به دفعات مکرر طی نماید.

دیگر شرکت کننده در این میزگرد خبری "حمیدرضا غریبی" از باغداران روستای یل آباد بخش مرکزی ساوه بود که ۵۵ هکتار باغ انار را با تولید ارقام یوسف خانی، آلک، سیاه، تبریزی و ملس زیر کشت دارد.

ابتلای ۴۰ درصد از انارهای تولیدی ساوه به آفت کرم گلوگاه و یک طرح ناتمام!

وی، درباب آفت زدگی باغات انار اظهار داشت: بطور متوسط حدود ۴۰ درصد از انارهای تولیدی شهرستان ساوه به آفت کرم گلوگاه مبتلا می شوند، بر این اساس، بتازگی ایستگاه تحقیقات انار ساوه وابسته به جهادکشاورزی با انجام یک کار تحقیقاتی و پژوهشی طرح عقیم سازی کرم گلوگاه انار با استفاده از پرتو گاما را انجام داد که با استفاده از پرتو یون ساز(گاما) کرم گلوگاه بعنوان با اهمیت ترین آفت انار عقیم می شود ولی متاسفانه اجرائی شدن این طرح ناتمام ماند در حالی که اگر این طرح اجرائی می شد ظرف مدت سه تا پنج سال این آفت به طور کل در باغات انار از بین می رفت.

وی درصد شیوع آفت کرم گلوگاه را در باغات مختلف، متفاوت دانست و اظهار داشت: در این طرح شب پره ای از پروانه کرم گلوگاه انار به وجود می آید که توانایی باروری ندارد و روش اجرای این طرح که توسط پژوهشکده کشاورزی پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای کشور مطرح گردیده است بدین شکل است که پروانه های نر را جمع آوری کرده و به میزان زیاد پرورش داده، در آزمایشگاه عقیم سازی کرده و سپس آنها را در سطح باغ رهاسازی می کنند. با این عمل در جفت گیری این حشره اختلال به وجود آمده و جمعیت آفت تا سطح قابل قبولی پایین می آید و با این کار جمعیت پروانه کرم گلوگاه انار پایین آمده و آفت کنترل شده و نمی تواند خسارت اقتصادی به میوه انار بزند.

او بیان کرد: با عنایت به ناتمام ماندن این طرح، اگر باغداران کار سمپاشی یا پاک کردن تاج انار از آفت کرم گلوگاه را انجام ندهند، بیش از ۵۰ درصد باغات گرفتار آفت زدگی خواهند شد، گرچه در بعضی نقاط بکر که شرایط اقلیمی مناسب تری دارند و به علت دور بودن فاصله باغات از یکدیگر و پیشگیری از شیوع آفت، درختان کمتر آفت می گیرند.

فواصل آبیاری طولانی مقاومت درخت انار را کم می کند

غریبی درباب سرمازدگی باغات نیز اظهار داشت: باغدارانی که فواصل آبیاری منظمی به ویژه در ابتدای بیدار شدن درخت داشته باشند از سرمازدگی البته تا دمای معقول در امان خواهند بود، اما طولانی بودن فواصل آبیاری سبب کاهش مقاومت درخت شده و حتی در دمای کمتر از ۱۰ درجه نیز لطمه می بیند. ناگفته نماند که در فصل پاییز از آنجاکه درخت کاملا به خواب زمستانی نرفته، کاهش محسوس دما، پدیده سرمازدگی را از اختیار باغدار خارج می کند.

وی همین طور اظهار داشت: سرمازدگی سبب کف بر شدن درختان جوان می شود و اجازه نمی دهد که درخت انار بالغ شود در صورتیکه اگر ۱۰ الی ۱۴ سال از رویش درخت گذشته باشد و به بلوغ برسد، مقاومتر شده و در مقابل سرما مقاومت بیشتری خواهد داشت.

لزوم استفاده از مشارکت باغداران در اجرای طرح های تحقیقات کشاورزی

این تولیدکننده انار در ساوه اظهار داشت: انتظار می رود دولت سازوکاری فراهم آورد تا بعد از بروز بلایای طبیعی نظیر سرمازدگی مرحمی بر زخم باغداران بگذارند تا کمتر متضرر شوند. در زمینه آفت نیز هزینه های بالایی به تولیدکننده وارد می شود و باید کارهای تحقیقاتی در این حوزه با مشارکت باغداران به سرانجام برسد تا تولیدکننده بجای هزینه کرد مالی برای پاک کردن تاج انار و سمپاشی، این هزینه کرد را در راه اجرای طرح های تحقیقاتی نظیر عقیم سازی آفت هزینه کند.

بروکراسی کمرشکن و انگیزه هایی که از بین می روند

وی درباب بسته بندی و صادرات انار نیز اظهار داد: بروکراسی اداری متاسفانه کمر کشاورز را می شکند. تولیدکننده برای گرفتن مجوز باید حداقل یکماه، هر روز ادارات شهرستان را دور بزند و با قوانین دست و پاگیر مواجه شود که گاهی نیز در ادامه راه منصرف می شود. بنده با وجود گرفتن مجوز بسته بندی، سردخانه و فرآوری و پرداخت مالیات بابت مجوزهای گرفتن شده اما هنوز نتوانسته ام عملیات اجرائی راه اندازی آنرا شروع کنم. هنوز پاسخ استعلامات برای شروع عملیات اجرائی واحد بسته بندی، سردخانه و فرآوری را دریافت نکرده ام، اما با معرفی به اداره امور مالیاتی درحال پرداخت مالیات هستم!

غریبی خاطرنشان کرد: فرآیند گرفتن مجوز برای فعالیت در زمینه بسته بندی و صنایع تبدیلی گاهی با تغییر قوانین، طولانی تر هم می شود، به عبارت دیگر بقدری پروسه صدور مجوز زمان می برد که متقاضیان به علت تغییر قوانین و افزایش نرخ تورم انگیزه ای برای شروع عملیات اجرائی ندارند. بعنوان مثال بتازگی قانون ممنوعیت راه اندازی صنایع تبدیلی و بسته بندی در روستاها ابلاغ و متقاضیان ملزم به راه اندازی کارگاه در خارج از روستا و در شهر صنعتی شده اند در حالیکه جانمایی زمین و استعلامات صورت گرفته در روستا انجام شده است و تغییر مکان سرمایه گذاری مشکل ساز است.

ضربه تحریم به صادرات

وی همین طور ضمن اشاره به این که در زمینه صادرات نیز مشکلاتی در جذب مشتری خارجی وجود دارد، اظهار نمود: برخی مشکلات نظیر تحریم ها و مسائل اقتصادی باعث شده است تا نتوانیم مانند گذشته در زمینه صادرات و جذب مشتری خارجی عمل نماییم.

این تولیدکننده انار به خلاء آموزش در زمینه کشاورزی اشاره نمود و اظهار داشت: متاسفانه فعالیتهای آموزشی و تحقیقاتی در عرصه تولید انار در ایران ضعیف است در حالیکه در نقاط انارخیز خارج از کشور اطلاعات علمی و دانش تجار، بازرگانان و تولیدکنندگان محصولات باغی و زراعی بمراتب بالاتر از کشاورزان ایرانی است.

وی اظهار داشت: بعنوان مثال میزان پسته تولیدی در ایران تنها مربوط به ۱۰ درصد از باغات پسته است و هنوز ۹۰ درصد باغات پسته کشور بارور نشده اند که بیان کننده عدم فعالیتهای ترویجی و کشاورزی در ایران است. کشت پسته باید متناسب و بر طبق آمایش سرزمینی و شرایط اقلیمی منطقه صورت گیرد و باید به کشاورز یاد داد که هر زمین کشاورزی مستعد کشت پسته و یا سایر محصولات نیست، بلکه باید کشت محصول متناسب با اقلیم و شرایط جغرافیایی منطقه صورت گیرد نه این که هر فردی با سلیقه خود مبادرت به کشت محصول کند و در ادامه، باوجود هزینه کرد فراوان، درآمدی نداشته باشد.

وی به ضعف در معرفی انار ساوه نیز اشاره نمود و اضافه کرد: متاسفانه هیچ نشانی از معرفی برند تولیدی قطب تولید یاقوت سرخ جهان در ساوه وجود ندارد و تنها یکی از میادین ورودی شهر مزین به نماد انار است در حالی که باید نمادهای متنوع و متفاوتی از این محصول شاخص تولیدی در ساوه نصب شود.

انارهای گندیده عامل ۹۰ درصد آفت زدگی باغات انار

در ادامه میزگرد "محمدرضا درویشی" دیگر باغدار ۲۵ هکتاری روستای یل آباد بخش مرکزی ساوه، تولیدکننده انار ملس یوسف خانی نیز به کیفیت بالای انار تولیدی امسال اشاره نمود و اضافه کرد: پاکسازی و جمع آوری انارهای گندیده و غیرقابل مصرف از روی زمین سبب خواهد شد تا ۹۰ درصد آفت هایی که متوجه درخت انار می شود کاهش پیدا کند، البته این در صورتی است که تمامی باغداران این کار را انجام دهند، چونکه اگر یک باغدار مبادرت به جمع آوری انارهای غیرقابل مصرف از سطح باغات خود نکند تمامی باغات مجاور درگیر آفت خواهند شد و برعکس، اگر همه باغداران هر سال انارهای گندیده را جمع آوری کنند میزان درگیری درختان با کرم گلوگاه به صفر می رسد.

وی افزود: استفاده از کودهای آلی نظیر سیلیکات پتاسیم، نیترات کلسیم و فروت ست، تجربه چندین ساله اینجانب برای پیشگیری از آفت زدگی درختان انار و تقویت مقاومت آنهاست که به باغداران سفارش می شود در کنار استفاده از کود حیوانی(گوسفندی) از کودهای آلی نیز استفاده کنند، همین طور برای پیشگیری از آفت زدگی حتما باید گلوگاه انار پاک شود.

باز هم مشکل بروکراسی اداری!

درویشی درباب پدیده سرمازدگی نیز اظهار داشت: در کنار استفاده از کود فروت ست، محصور کردن باغات با راه اندازی دیوار، (حداقل دو متر) در کاهش حمله سرما به باغات به علت حفاظتی که با دیوار به وجود آمده موثر است، گرچه باغداران برای دیوارکشی باغات با مشکلات خاصی در زمینه بروکراسی اداری مواجهند.

او همین طور از دولت خواست که در تامین کودهای ارگانیک و آلی متناسب با نیاز باغات، اقدامات لازم را انجام دهد تا یک تولیدکننده کشاورزی بتواند با قیمت مناسب کود مورد نیاز را تامین کند و با استفاده از این نوع کود محصول باکیفیت به بازار عرضه نماید.

به گفته وی، خلاء وجود کود آلی در بازار متاسفانه باغداران را مجاب به استفاده از کود شیمیایی کرده که علاوه بر لطمه رساندن به درخت و تضعیف بنیه درختان به کیفیت محصول تولیدی نیز لطمه وارد می نماید.

انار ارگانیک، انار مورد علاقه خارجی ها

این تولید کننده انار خاطرنشان کرد: کشورهای اروپایی متقاضی خرید انار ارگانیک ساوه هستند ولی انارهایی که با کود شیمیایی ساخته شده باشد جایگاهی در بازارهای خارجی ندارد. براین اساس استفاده از کود تنش زا سبب اختلال در صادرات انار و ضعیف شدن درخت انار و در نتیجه مواجه شدن درختان با پدیده سرمازدگی و آفت زدگی شده و در نهایت باید آنها را کف بر کرد.

وی به ارتقای کیفیت محصول تولیدی برای تقویت صادرات اشاره نمود و اضافه کرد: باید بگونه ای انار کیفی تولید کرد که مزیت صادراتی داشته باشد و تولید آن برای باغدار مقرون به صرفه بوده و توجیه اقتصادی داشته باشد. ضمن این که دولت باید با تامین زیرساخت های تولید شرایطی را فراهم آورد که محصول ارگانیک تولید و روانه بازار مصرف شود.

درویشی خواهان ممانعت از ورود انار تولیدی سایر نقاط کشور به ساوه و عرضه آن با برند ساوه شد و اضافه کرد: متاسفانه برخی دلالان حتی مبادرت به ورود انار سایر نقاط کشور به قطب تولید انار جهان می کنند که از نظر کیفیت، طعم، مزه و خواص با سایر شهرهای کشور متفاوت می باشد و بعد از آن مبادرت به فرآوری این محصول با برند ساوه می کنند. محصول تولیدی انار ساوه از قابلیت بالای صادراتی برخوردار است، مشتریان خارجی هم دارد و نیازی به ورود انار سایر شهرها نیست.

به گزارش نیو باکس به نقل از ایسنا، کلیت اظهارات تولیدکنندگان انار شرکت کننده در این میزگرد نشان از نبود نظارت کافی از تولید تا مصرف و صادرات انار دارد، از طرفی خلاء ناشی از نبود آموزش و کار تحقیقاتی باعث شده است تا باغداران نتوانند محصول کیفی منطبق بر فناوری روز تولید کنند و با عنایت به محدودیت نیروی انسانی متخصص و کارشناس در جهادکشاورزی و مراکز تحقیقاتی نظیر ایستگاه تحقیقات انار، انتظارات تولیدکنندگان برآورده نشده است که یکی از مصادیق آن ناتمام ماندن طرح عقیم سازی کرم گلوگاه و ناتوانی در تامین زیرساخت های مورد نیاز است که به نظر می آید ضرورت راه اندازی و فعالیت مراکز تخصصی در این عرصه دوچندان است. موضوعی که در ادامه میزگرد از زبان باغداران می شنویم.

ساوه نیازمند یک مرکز تخصصی تحقیقاتی با محوریت انار

در ادامه میزگرد "حمیدرضا غریبی" ایجاد یک مرکز خدمات تخصصی انار را یکی از نیازهای قطب تولید انار در ساوه دانست و اضافه کرد: فعالیت تشکل های صنفی و مراکز تخصصی آموزشی و خدماتی در زمینه انار کمک شایانی به بهبود روند تولید و تقویت بازارهای داخلی و خارجی خواهد نمود.

وی بیان کرد: وقتی در زمینه صنعت مشاهده می نماییم که ارتباط صنعت و دانشگاه با استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان و نیروی متخصص جوان نتیجه بخش بوده و منجر به توسعه اقتصادی در بخش صنعت می شود، خلاء برخورداری از این ظرفیت در زمینه کشاورزی بیشتر احساس می شود. در زمینه باغداری باید از توان متخصصین و تجربیات آنها بهره برداری نمود که متاسفانه تا به امروز محقق نشده است و کشاورز نیز به علت ناآگاهی در این حوزه، توقع فعالیت تخصصی در این حوزه را نخواهد داشت و در ادامه نمی تواند محصول کیفی تولید کرده و محصول را با سازوکار فراهم شده به بازار داخل و خارج عرضه نماید.

نقص قوانین کشاورزی دست و پای تولید را بسته است

غریبی خاطرنشان کرد: وقتی یک باغدار یا کشاورز برای تامین نیازهای اولیه تولید با چالش های مختلف مواجه شود اساسا به روند تولید لطمه وارد خواهد شد. متاسفانه نقص قوانین در زمینه کشاورزی و عدم اطلاع رسانی صحیح به کشاورزان دست و پای تولیدکننده را بسته است.

وی در ادامه اظهار داشت: یکی از با اهمیت ترین مشکلات باغداران نبود قیمت ثابت برای عرضه انار است و از آنجاکه تولید کننده اطلاع دقیقی از قیمت پایه محصول در بازار و میزان صادرات سالانه ندارد، طبیعتا برای سرمایه گذاری در عرصه تولید انار کیفی ریسک نمی کند چونکه به طور دقیق نمی داند آیا میزان هزینه ای که برای عملیات کاشت و داشت انجام می دهد با درآمد حاصله از فروش همخوانی خواهد داشت یا این که در آخر فصل برداشت و عرضه محصول متضرر خواهد شد.

خلاء قیمت پایه برای محصولات باغی

این تولیدکننده انار اظهار داشت: قیمت گذاری اولیه برای محصولاتی نظیر گندم و جو بر طبق خرید تضمینی صورت می گیرد، اما متاسفانه این قیمت گذاری پایه در محصولاتی نظیر انار، پسته، طالبی و... وجود ندارد و کشاورزان همیشه در تولید این محصولات ریسک می کنند و در هزینه کرد، جوانب احتیاط را رعایت می کنند که مبادا در این بازار نابسامان متضرر شوند. وقتی باغدار نمی داند قیمت پایه چقدر است تن به هزینه های منجر به کیفی شدن محصول نمی دهد و از دیگر سوی، امکان دارد که قیمت محصول افزایش پیدا کند و حسرت آنرا بخورد که چرا به افزایش میزان تولید و کیفیت انار توجهی نکرده و از این حیث نیز متضرر خواهد شد. در زمینه صادرات نیز به همین منوال است و افزایش ناگهانی تعرفه صادرات منجر به کاهش انگیزه تجار و بازرگانان برای خرید انار می شود، در حالیکه خریدار خارجی با احتساب قیمت تمام شده خرید محصول مبادرت به خرید می کند و اگر قوانین جدید صادراتی وضع شود با چالش مواجه خواهد شد.

موفقیت مراکز خدمات تخصصی کشاورزی در گرو جلب اعتماد کشاورزان

وی همین طور خواهان فرهنگ سازی بین کشاورزان و باغداران برای دریافت خدمات تخصصی در زمینه انار و سایر محصولات کشاورزی شد و اضافه کرد: طبیعی است که وقتی در این عرصه فرهنگ سازی نشود، برخی باغداران نسبت به فعالیت چنین مراکزی موضع گیری کنند و نخواهند با چنین مراکز خدمات تخصصی همکاری کنند. بعنوان مثال پارسال در بعضی باغات آفت کش هایی نصب شده تا میزان آفت خاصی نظیر مگس مدیترانه ای را اندازه گیری و راه حل مقابله با آنرا عرضه کنند که در این میان چندین باغدار از اجرای این طرح ممانعت کردند. در حالیکه باید اعتماد کشاورز جلب و با فرهنگ سازی در جوامع روستایی بستر فعالیتهای تحقیقاتی و دانش بنیان در قالب مراکز تخصصی انار فراهم گردد.

"محمد اسدی" دیگر باغدار ساوجی نیز خواهان لطمه شناسی تولید و عرضه محصول انار توسط مراکز تخصصی شد و اضافه کرد: برگزاری نشست های تخصصی با تولیدکنندگان و ارائه راهکارهای تخصصی برای برون رفت از موانع و چالش ها اولین اولویت است.

افزایش آگاهی باغداران، باید از کارکردهای فعالیت یک مرکز تخصصی باشد

وی بیان کرد: بهره گیری از ظرفیت مسئولان در کنار متخصصان این حوزه و توجیه باغداران برای بهبود روند تولید و تسهیل در عرضه باید در قالب فعالیت بخش خصوصی و تشکل ها صورت گیرد. یکی از بلایای طبیعی که متوجه تولید در زمینه کشاورزی می شود بارش تگرگ است که می توان با نصب دستگاه خاصی که اکنون در بعضی باغات بکار برده می شود از خسارت احتمالی این بلای طبیعی کاست، در حالی که خیلی از باغداران از این مساله ناآگاه بوده یا در سایه نداشتن دانش و آموزش لازم از نصب این دستگاه خودداری می کنند و نتیجه آن بروز خسارت ناشی از این رخداد طبیعی خواهد بود. متاسفانه برخی باغداران و کشاورزان کارآمدی این دستگاه را انکار می کنند و نمی خواهند بپذیرند که با نصب آن حتی با هزینه مشارکتی می توان مانع از بروز خسارت شد.

اسدی همین طور خواهان راه اندازی مزارع گردشگری در قطب تولید انار شد و اضافه کرد: در شمال کشور برای معرفی و تسهیل در عرضه محصول، مزارع گردشگری در قالب طرح های بوم گردی فعالیت می نمایند در حالی که سرزمین یاقوت های سرخ از این مزیت بالقوه محروم است.

ساوه نیازمند باغ گردشگری انار/کمک مرکز تخصصی به رونق بازار انار

وی ضمن اشاره به این که متاسفانه صدور مجوز برای راه اندازی مزارع گردشگری در ساوه نا ممکن است، اظهار داشت: مرکز خدمات تخصصی انار می تواند با سازوکاری که در قانون مانند شهرهای شمالی کشور تعریف شده است نسبت به تجهیز باغات به مزرعه و باغ گردشگری اقدام نماید تا علاوه بر تقویت صنعت گردشگری و گردشگری روند عرضه انار باکیفیت و قیمت مناسب از تولید به مصرف تسهیل و بهبود یافته و درآمد تولید کننده با حذف دلال و واسطه ها افزایش یابد.

او به عقیم ماندن پایانه صادراتی انار نیز اشاره نمود و اضافه کرد: مسئولان شهرستان قطب تولید انار جهان تا حالا نتوانسته اند یک پایانه صادراتی انار در ساوه راه اندازی کنند یا جشنواره های سالانه و نمایشگاه انار را بطور مستمر و بدون وقفه برپا کنند. براین اساس لزوم فعالیت یک مرکز تخصصی برای عملی شدن این طرح ها لازم است.

اسدی همین طور خواهان ارائه الگوی کشت برای تولید محصول انار با در نظر گرفتن سطح زیر کشت متناسب با نیاز بازار در وضعیت کم آبی شد و اضافه کرد: کمبود منابع آبی چالش اصلی باغداران و کشاورزان فعال در ساوه بعنوان یکی از نقاط گرمسیر و کم بارش به حساب می آید در حالیکه اگر آموزش های لازم با ارائه الگوی کشت و مصرف بهینه آب صورت گیرد اساسا حوزه کشاورزی از شیوه سنتی خارج شده و بصورت مدرن و با فناوری روز فعالیت خواهد نمود.

آمارهای حوزه کشاورزی دقیق نیست!/تعاونی های روستایی تشکیل شوند

وی به آمارهای اشتباه در زمینه اراضی زیر کشت کشاورزی نیز اشاره نمود و اضافه کرد: آمارها مبنای تصمیم گیری ها در زمینه مدیریتی است در حالی که آمارهای حوزه کشاورزی دقیق نیست بعنوان مثال در محدوده روستای قردین هزار هکتار اراضی کشاورزی وجود دارد در حالی که افزون بر ۱۵۰۰ هکتار زمین کشاورزی به ثبت رسیده و برای ۵۰۰ هکتار زمین کشاورزی که اصلا وجود ندارد، دفترچه های کشاورزی و باغدارای صادر گردیده است و از مزایای آن نظیر تسهیلات، کود و نهاده ها استفاده می نمایند.

او خواهان تشکیل تعاونی روستایی جداگانه در هر روستا شد و اظهار داشت: تشکیل تعاونی روستایی در هر روستا منجر به ساختارمند شدن فعالیت ها شده و تعاونی های هر روستا با برگزاری انتخابات تشکیل می شوند تا بتوان پروسه ارائه خدمات به روستائیان را هدفمند و تسهیل کرد.

امنیت شغلی کشاورزی بسیار پائین است

اسدی با تکیه بر این که امنیت شغلی کشاورزی بسیار پائین است، اضافه کرد: فعالیت در زمینه کشاورزی با ریسک بالا مواجه بوده و مانند قمار است چونکه ممکنست کشاورزی یک سال سودآوری بالایی داشته و دو سال متضرر شود و براین اساس فعالیت تعاونی های روستایی، تشکل های کشاورزی و مرکز تخصصی انار برای پشتیبانی از کشاورزان متضرر با برنامه ریزی لازم لازم است.

" محمدرضا درویشی" نیز ضعف مدیریتی را سبب بروز مشکلات عدیده ای در زمینه کشاورزی دانست و اضافه کرد: وقتی توان مدیریتی برای حل مشکلات جامعه کشاورزی محدود است باید از ظرفیت بخش خصوصی و کارشناسان بمنظور جبران عقب ماندگی ها و ترسیم چشم انداز برای آینده بهره برد.

جهاد دانشگاهی می تواند کمک کند

وی ضمن اشاره به ظرفیت نهادهای انقلابی تحقیقات محور نظیر جهاددانشگاهی اظهار داشت: با شناختی که از این نهاد دانش بنیان و تحقیقات محور دارم امیدواریم با انجام کارهای تحقیقاتی و پژوهشی توسط این نهاد خیلی از مشکلات تولید انار نظیر از بین بردن آفت ها به ویژه کرم گلوگاه برطرف شود.

درویشی خاطرنشان کرد: از دولت هم انتظار می رود با اعمال سیاست های حمایتی، بستر فعالیت شرکت های دانش بنیان و جوامع دانشگاهی را در زمینه کشاورزی فراهم و سازوکار لازم برای تقویت فعالیتهای تحقیقاتی و پژوهشی را آماده کند تا کشاورزی مانند صنعت بتواند با رشد شتابان و فزآینده برای کشور ارزآوری کند.

وی تصریح کرد: بروکراسی پیچیده اداری سبب کاهش انگیزه کشاورزان برای توسعه فعالیتهای کشاورزی شده است و علاوه بر آن سنگ اندازی و مانع تراشی ها و نیز قوانین سخت و دست وپاگیر نه فقط مانع انگیزه سرمایه گذاران در زمینه کشاورزی می شود، بلکه حتی آنها را از فعالیت در این بخش منصرف می کند.

به گزارش نیو باکس به نقل از ایسنا، مدتی پیش جهاددانشگاهی استان مرکزی بر ضرورت ایجاد یک مرکز جامع فراگیر و متمرکز خدمات تخصصی انار با رویکرد ملی برای تولید دانش بنیان این محصول در کشور تاکید و خبر از پیگیری هایی جهت راه اندازی این مرکز داد.

آنزمان کسب دانش فنی روش های بهبود حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاهی و کنترل آفات و بیماری های باغات انار، ارائه مشاوره فنی و آموزش های لازم برای بهره گیری از شیوه های نوین کاشت نهال تا برداشت نهال جهت افزایش کیفیت و کاهش ضایعات، کسب دانش فنی و عرضه مواد بیولوژیک برای کنترل آفات نظیر پرورش زنبور تریکوگراما، تجاری سازی محصولات، راه اندازی نهالستان و بسته بندی نوین محصولات انار، راه اندازی آزمایشگاه خدمات تخصصی و کارگاه تولید محصولات مورد نیاز باغداران نظیر رفع کرم گلوگاه انار، رفع سفید شدگی آریل انار و … همچون با اهمیت ترین اهداف این طرح عنوان شد.

جهاد دانشگاهی استان مرکزی همچنان در تلاش جهت راه اندازی این مرکز تخصصی است و به نظر می آید که برگزاری جلسات و برنامه ریزی ها در این خصوص در حال انجام می باشد.

به گفته سرپرست جهاددانشگاهی استان مرکزی بهبود کمی و کیفی محصول باغات انار بر پایه مطالعات پژوهشی و تحقیقاتی، از زمینه های فعالیت مرکز تخصصی انار جهاددانشگاهی است و مشاوره های فنی، کارشناسی و کاربردی در حوزه کشت، تغذیه باغات انار و محصولات انار در این مرکز انجام می شود. برگزاری کارگاه های آموزشی برای فعالان این عرصه بمنظور معرفی محصولات تولیدی مرکز، توانمندسازی و هدفمندسازی فعالیتهای بهره برداران و آشنایی با شیوه های صحیح تولید محصول انار از مرحله کشت نهال تا مرحله برداشت محصول جهت افزایش کمی و کیفی محصول انار و کاهش ضایعات همچون اقدامات برنامه ریزی شده برای فعالیت این مرکز تخصصی است.

به گفته وی، پژوهش در امتداد شناسایی بیماریها و آفات باغات، پژوهش در حوزه مبارزه های بیولوژیک با آفات و بیماری ها، پرورش کارشناس متخصص، ترویج و آموزش به بهره برداران، تولید محصولات انحصاری انار شامل محصولات (چال کود مخصوص انار، کود ضد شوری، کود نگه داری گل اول و...) و انجام تست های خاک نیز از اقدامات مرتبط پژوهشی در مرکز تخصصی اناری است که مقرر است توسط این نهاد در استان راه اندازی شود.

شکی نیست که بهبود کمی و کیفی محصول باغات انار بر پایه مطالعات پژوهشی و تحقیقاتی یکی از نیازهای باغداران برای افزایش کمی و کیفی تولید این محصول راهبردی است که لازمه تحقق آن ایجاد یک مرکز تخصصی بمنظور ارائه مشاوره های فنی و کارشناسی و کاربردی در حوزه کشت، تغذیه باغات انار و فرآوری این محصول است تا باغداران با خاطری آسوده به تولید پرداخته و در سایه فراگیری آموزش های لازم با تولید محصول کیفی، درآمد بیشتری کسب کرده و با تقویت صادرات برای کشور ارزآوری کنند و از همه مهمتر، این مزیت نسبی برای استان مرکزی و کشور حفظ شود.





منبع:

1400/05/13
12:05:36
5.0 / 5
239
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳
نیو باکس
newbox.ir - تمامی حقوق نیو باكس محفوظ است

نیو باكس

بسته بندی و جعبه