عابر بانکهای روسیه به ایرانیان روبل می دهند

عابر بانکهای روسیه به ایرانیان روبل می دهند به گزارش نیو باکس، عضو هیأت رئیسه اتاق مشترک ایران و روسیه اظهار داشت: اتصال کارت های شتاب به شبکه میر روسیه، امکان دریافت روبل از خودپردازها را برای ایرانیان فراهم آورده و گشایش اعتبار اسنادی نیز فعال است.



به گزارش نیو باکس به نقل از خبر آنلاین، سیدرضا رفیعی جزییات روابط بانکی بین ایران و روسیه را شرح داد و به مشکلات رفع تعهد ارزی بازرگانان ایرانی در تجارت با روسیه پرداخت.

فارس در خبری نوشت: چند سالی است که در مورد اتصال شبکه بانکی میان ایران و روسیه از طرف مسئولان مطالبی را می شنویم؛ اما در حقیقت میدان، تجار همچنان برای تسویه حساب ها به صرافی ها و تراستی ها در کشورهای ثالث مثل ترکیه رجوع می کنند.

دلیل این مورد چیست؟ آیا زیرساخت های بانکی در عمل ناکارآمد هستند، یا این که ریسک های قانونی و امنیتی در شبکه رسمی، تاجر را ناچار به انتخاب مسیرهای غیررسمی می کند؟

اساساً طرف روسی در پذیرش مبادلات مستقیم از مسیر رسمی محافظه کاری می کند یا بازرگانان ایرانی استفاده از صرافی ها را بر شبکه رسمی ترجیح می دهند؟

ایرانی ها با کارت های بانکی خود می توانند با رفتن به خودپردازهای روسیه روبل دریافت نمایند و به نظر می آید روس ها هم امکان برداشت ریال با کارت های شتاب را دارند. این یعنی سطح روابط بانکی ارتقا یافته و برعکس تصور، این مسیر مسدود نیست.
روابط بانکی ایران و روسیه برقرار است
هم حالا بانکهای ایرانی و روسی درحال گشایش اعتبار اسنادی (LC) هستند، اما موانع اصلی در داخل سیستم خودمان ایجاد می شود. بعنوان مثال، صادرکننده ملزم است ارز حاصل از صادرات را با نرخ بانک مرکزی به کشور بازگرداند. این مورد باعث افت درآمد و کاهش سود صادرکننده می شود؛ بنابراین او علاقه ای به برگشت ارز بوسیله شبکه بانکی ندارد.

این وضعیت با ادعای قطع روابط بانکی متفاوت می باشد. ما با سیاستهای حاکم بر نرخ تبدیل و تعهدات برگشت ارز، عملا مسیر را برای تاجر غیراقتصادی کرده ایم؛ بطوریکه او امکان استفاده از شبکه بانکی برای نقل و انتقالات مالی میان ایران و روسیه را از دست می دهد.
بانک ملی ایران سهام میر بیزنس بانک روسیه را خریده است
ایران در روسیه دارای ظرفیت بانکی است؛ بانک ملی ایران تمام سهام «میر بیزنس بانک» را خریداری نموده است. این بانک، نهادی ۱۰۰ درصد روسی با مالکیت بانک ملی ایران است که تحت قوانین و مقررات بانک مرکزی روسیه فعالیت می کند. باآنکه میر بیزنس بانک به تجار ایرانی خدمات ارائه می کند، اما وقتی نرخ تبدیل ارز و فرآیندهای مربوطه برای تاجر صرفه اقتصادی ندارد، عملا استفاده از این مسیر برای نقل و انتقالات مالی نا ممکن می شود.

همانطور که اشاره فرمودید زیرساخت های بانکی میان ایران و روسیه (مانند قابلیت استفاده از کارت های بانکی در خودپردازها و فعالیت بانکهای دارای مالکیت ایرانی در روسیه) کاملا مستقر شده است اما به سبب عدم «صرفه اقتصادی» ناشی از قوانین تعهد برگشت ارز و نرخ های تبدیل، تجار به سوی مسیرهای غیررسمی و تراستی ها حرکت می کنند؛ چه راهکارهای عملیاتی برای اصلاح این ساختار پیشنهاد می شود؟

به نظرم باید یک «میز توسعه تجارت ایران و روسیه» ایجاد شود؛ متشکل از نمایندگان تام الاختیار وزارت راه و شهرسازی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، بانک مرکزی ایران، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، وزارت راه، راه آهن جمهوری اسلامی ایران و نمایندگان حقیقی بخش خصوصی. این اعضا باید مسیر را از درب کارخانه تولیدی تا بازار مصرف بررسی نمایند تا مشخص شود مشکل دقیقا در کجا قرار دارد و در این میز توسعه، مسایل و مشکلات برای شناسایی و رفع شدن مشخص شوند.

بانک مرکزی کارهایی انجام داده و گشایش هایی به وجود آورده است، اما آیا تجار ما می توانند از این ارتباطات بانکی میان ایران و روسیه استفاده کنند؟

همان طور که گفتم، خیر؛ چونکه ما موانعی برای بازرگانان به وجود آورده ایم که سبب می شود از این راه قانونی و رسمی استفاده نکنند. تصمیمات جزیره ای که گرفته می شود، آثاری بهمراه دارد که گاهی منتج به قطع زنجیره شده و درنتیجه، رابطه تجاری را تضعیف می کند.
کارت های بازرگانی یکبار مصرف هم از همین محدودیت ها شکل می گیرد؟
پدیده مسمومی که البته فکر می کنم جمع شده، سوءاستفاده از کارت های بازرگانی اجاره ای است. ماجرا از این قرار بود که تولیدکننده داخلی برای فرار از گرفتاری های ناشی از تعهد برگشت ارز و فرآیندهای پیچیده صادرات، ترجیح می داد محصول خویش را ریالی و دم در کارخانه بفروشد.

در این میان، دلالان و افراد سودجو با پیدا کردن افراد ناآگاه و کم بضاعت، به نام آنها کارت بازرگانی می گرفتند. سپس کالا را نقدی از تولیدکننده می خریدند، به نام دارنده کارت صادر می کردند، ارز حاصل از صادرات را تحویل می گرفتند و بوسیله شبکه تراستی ها برای خودشان نقد می کردند؛ بدون این که ارز را به کشور بازگردانند یا تعهد ارزی را ایفا کنند.

در نهایت، سازمانهای دولتی و مالیاتی می ماندند و یک فرد غافل که کارت بازرگانی به نام او صادر شده بود و بدهی سنگین ارزی داشت، در صورتیکه سود سرشار ماجرا به جیب دلالان رفته بود. این وضعیت محصول سیاستگذاری و تعاریف نادرستی است که تولیدکننده حقیقی را از زنجیره صادرات حذف می کند و فضا را برای ورود واسطه های غیررسمی، قاچاقچیان و استفاده از کارت های بازرگانی یکبار مصرف باز می گذارد.

پیشنهاد شما در مورد چگونگی رفع تعهد ارزی چیست؟

پیشنهاد دقیق من این است که همان «میز توسعه ایران و روسیه » را با حضور همه ذینفعان برگزار نماییم. چونکه این تصمیمات از دید بانک مرکزی درست است. از دید وزارت صمت هم کار درست است و از دید تولیدکننده هم حرف خودش درست است بنابراین اینها برای حل مسایل جزیره ای تصمیم می گیرند و هر کس مساله خودش را حل می کند.

غافل از این که حل مساله در این زنجیره می تواند اثراتی بگذارد و مساله را برطرف کند. وقتی در یک میز با حضور همه ذینفعان برای حل یک مسئله ای تصمیم گیری شود و یک راهکاری پیشنهاد شود مثلاً نماینده بانک مرکزی آنجا می گوید از این مسیر ممکنست ۱۰ درصد ارز کشور برنگردد، اما برآیند را می سنجد و مسیر پیشنهادی را انتخاب می کند. اما وقتی هر سازمان فقط به خودش توجه کند، من هم کالایم را ریالی می فروشم به هر کسی که بخرد و این تبعاتی دارد؛ ممکنست برند تولیدکننده در بازار مقصد خراب شود. ازاین رو اگر همه مسایل را کنار هم بگذاریم، همه می توانند به یک تصمیم واحد برسند که در یک زنجیره قابل اجرا باشد.

217


منبع:

1405/05/28
18:29:06
5.0 / 5
5
تگهای خبر: اجرا , اسلام , اقتصاد , بازار
این مطلب نیوباکس را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵
نیو باکس
جدیدترین ها

نیو باکس بسته بندی
newbox.ir - تمامی حقوق نیو باكس محفوظ است (2017تا2026)

نیو باكس

بسته بندی و جعبه
نیوباکس، مرجع جامع صنعت بسته‌بندی! با نیوباکس، در دنیای بسته‌بندی به‌روز باشید