گزارش نیو باكس به نقل از مهر؛

بزنگاه تاریخی نقش آفرینی بانك مركزی در بازار ارز

بزنگاه تاریخی نقش آفرینی بانك مركزی در بازار ارز به گزارش نیو باكس بازار ارز هفته گذشته را با ورود دلار به كانال ده هزار تومان به اتمام رساند، نرخی كه بسیاری آنرا منعبث از سیاست های بانك مركزی می دانند، اما این كاهش نرخ چقدر منطبق بر واقعیت های اقتصادی است؟


به گزارش نیو باكس به نقل از مهر، بازار ارز چند روزی است كه روند كاهشی محسوسی به خود گرفته است. حتی تغییرات نرخ روزانه، رقم كاهش ۵۰۰ تومانی را هم رقم زده است كه به هر حال از ابتدای سال ۹۷ تابحال حدودا بی سابقه بوده است. مدت زیادی بود كه بازار ارز این گونه آرامشی را به خود ندیده بود. از روزی كه دولت هر گونه معاملات ارز را خارج از نرخ ۴۲۰۰ تومانی قاچاق اعلام نمود و معاملات صرافی ها متوقف گردید و دلال ها نبض بازار را به دست گرفتند، بازار ارز ایران روی آرامش به خود ندید. حالا هم كه نرخ رو به كاهش گذاشته، هنوز هم خیلی از افراد نگران این هستند كه این كاهش نرخ ماندگار نباشد كه البته به نظر می آید كه با تمهیداتی كه از جانب بانك مركزی اتخاذ شده است، این كاهش نرخ ماندگار باشد؛ اما به هر حال آنقدر در ماههای گذشته بازار بی ثبات بوده است كه برخی، درباره احتمال عدم ثبات این كاهش نرخ دل نگران هستند. بزنگاه تاریخی نقش آفرینی بانك مركزی در بازار ارز خیلی از كارشناسان اقتصادی بر این باورند كه نوع مدیریت بانك مركزی در شرایط كنونی بسیار حائز اهمیت می باشد و باید حال كه نرخ ارز در اثر سیاست های غیرصحیح قبلی، با افزایش مواجه شده و مرز مابه التفاوت تورم داخلی و خارجی را رد كرده است، سیاستگذار ارزی شرایط را به گونه ای پیش ببرد كه حتی اگر دخالتی هم در بازار ارز صورت می گیرد، نرخ شكنی غیرمنطقی در بازار رخ ندهد و فنر ارزی را باز هم فشرده نكند. واقعیت آن است كه اقتصاد ایران باآنكه دوره های متفاوتی را با جهش و كاهش سینوسی نرخ ارز مواجه بوده است، اما همواره سیاستگذاران ارزی و دولتمردان، پس از جهش های نرخ ارز، به جهت اینكه قدرت خود در كنترل نرخ در بازار را نشان دهند، كوشیده اند كه با هر روشی كه امكان اجرایش وجود دارد، در بازار نقش آفرینی كرده و كاهش نرخ را به سرعت رقم بزنند، تا جایی كه تلاش آنها برای كاهش نرخ، در خیلی از موارد و شاید بتوان گفت در تمامی موارد، منجر به فشرده شدن فنر نرخ ارز شده است و ازاین رو الان هم بیم آن می رود كه سیاستگذار گام در راه اشتباه گذشته گذارد و فقط به جهت اینكه قدرت خود در كنترل نرخ بازار و به اصطلاح نقش آفرینی در بازار ارز را نشان دهد، به اقدامات دستوری در بازار ارز دست بزند و همین امر، مجدد مسیر اشتباهی را پیش روی بازار ارز قرار دهد. حالا بزنگاه نقش آفرینی بانك مركزی در سیاستگذاری صحیح بازار ارز است، و بانك مركزی باید بر اساس علم اقتصاد و آنچه كه سیاست شناور مدیریت شده در بازار ارز است و مابه التفاوت تورم داخلی و خارجی را دنبال می كند، بازار را مدیریت كند. این در شرایطی است كه الان كه نرخ رو به كاهش گذاشته و البته خواسته همه فعالان اقتصادی و اقتصاددانان هم همین بوده است و بانك مركزی تاثیرگذاری مناسبی در كنترل نرخ داشته است، ادامه مسیر بسیار مهم به حساب می آید.
سیاست تعدیل نرخ ارز بر پایه واقعیت های اقتصادی
محمد لاهوتی، عضو كمیته ارزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی ایران در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: طی ماههای گذشته افزایش نرخ ارز به صورت غیرمنطقی صورت گرفته بود و همواره این نكته مدنظر قرار می گرفت كه اقتصاد ایران تاب دلار بالای ده هزار تومان را ندارد؛ ضمن اینكه تمام واقعیت های اقتصادی هم نشان داده است كه چنانچه نرخ دلار گرفتار هیجانات كاذب و سوداگرایانه نشده بود، نرخ دلار در انتها سال ۹۶، بالاتر از هفت هزار تومان نبود؛ اما با عنایت به اتفاقاتی كه رخ داد و تورمی كه به وجود آمد، حتی اگر تورم را به نرخ دلار هفت هزار تومانی آخر سال هم تعمیم داده و با فرمول تفاضل نرخ تورم داخلی و خارجی، قیمت دلار را محاسبه نماییم، قیمت این ارز در كانال نه هزار تومانی می ایستد.
وی در پاسخ به این سوال كه آیا كاهش فعلی نرخ در بازار ارز منطقی است یا خیر، می افزاید: به نظر من واقعیت های اقتصادی در بازار ارز نیز، همین روش را نشان داده است و به هر حال سیاست های بانك مركزی احیانا بر این پایه است كه این نرخ هر چه سریعتر تعدیل شده و نرخ نیما و بازار آزاد به هم نزدیك شود كه این خواسته همه فعالان اقتصادی بوده است.
به گفته لاهوتی، نزدیكی نرخ دلار بازار آزاد به سامانه نیما، یك سیاست خیلی خوب است و می تواند هیجانات نرخ ارز و عدم تعادل در بازار را كنترل كند تا جایی كه پس از ماهها، نرخ را به یك نقطه تعادل برساند؛ ولی چیزی كه باید مورد توجه واقع شود آن است كه بانك مركزی بتواند شرایط موجود بازار ارز را كه به سمت تعادل در نرخ پیش رفته است، استمرار ببخشد و تعادل را حفظ كند؛ چراكه اگر این تعادل حفظ نشود و یا سیاست های مقطعی و كوتاه مدت، بازار را به سمت كاهش نرخ ارز پیش ببرد و بانك مركزی نتواند بعد از آن، شرایط را مدیریت كند، فنر نرخ ارز امكان دارد مجدد فشرده شود كه این آسیبی بزرگ است.
وی تصریح كرد: بنده به شخصه معتقدم و خوشبین هستم كه بانك مركزی سیاست تعدیل را بر پایه واقعیت های اقتصادی جلو می برد و امیدوارم در این مسیر موفق باشد.

1397/09/09
01:30:33
5.0 / 5
4803
تگهای خبر: اقتصاد , بازار , بازرگانی , بانك
این مطلب نیوباکس را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۱
نیو باکس
newbox.ir - تمامی حقوق نیو باكس محفوظ است

نیو باكس

بسته بندی و جعبه