بررسی وضعیت تجاری ایران و ترکیه

بررسی وضعیت تجاری ایران و ترکیه اتاق تجاری تهران در تازه ترین گزارش خود به بررسی وضعیت تجاری ایران و ترکیه و سهم تجارت در رشد اقتصادی این کشورها در سالهای قبل پرداخته است.


به گزارش نیو باکس به نقل از ایسنا، بررسی نتایج مطالعات اخیر سازمان تجارت جهانی و بانک جهانی نشان میدهد که میان تجارت و رشد اقتصادی کشورها رابطه ای مستقیم وجود دارد و شرایط کشورهای درحال توسعه نشان میدهد که این کشورها توانسته اند در سالهای قبل، سهم خودرا از اقتصاد جهانی بالا برند.
براوردها نشان میدهد که سهم مجموع کشورهای درحال توسعه از صادرات جهانی در سال ۱۹۹۰ تنها ۱۶ درصد بوده که این عدد در سال ۲۰۲۱ به ۳۹ درصد بالا رفته است. صادرات کالایی اقتصادهای درحال توسعه از حدود ۳.۳ هزار میلیارد دلار در سال ۲۰۰۵ با رشدی ۲.۸ برابری به ۹.۶ هزار میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ رسیده است. همین طور صادرات خدمات این کشورها نیز ۵۶۳ میلیارد دلار به ۱.۶ هزار میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ رسیده است.
اتاق تجاری تهران در تحلیل سهم تجارت در رشد اقتصادی کشورها به وضعیت ترکیه پرداخته و آمارهای ثبت شده این کشور را با ایران مقایسه کرده است.
متوسط رشد اقتصادی ترکیه در بازه زمانی ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۱ حدودا ۴.۵ درصد بوده اما متوسط رشد سالانه صادرات کالا و خدمات این کشور نزدیک به پنج درصد بوده است. همین طور نزدیک به ۳۰ درصد از رشد اقتصادی ترکیه در طول این مدت توسط افزایش صادرات تامین شده است. در سال ۲۰۲۱، رشد اقتصادی ترکیه حدودا ۱۱ درصد بوده که یکی از دلیلهای اصلی آن رشد حدودا ۲۵ درصدی صادرات بوده است.
از طرف دیگر بررسی وضعیت ایران نشان میدهد که رشد صادرات کالا و خدمات نقش مثبتی در تامین رشد اقتصادی نداشته و عاملی برای کاهش سرعت آن نیز بوده است. در بازه زمانی ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰، روند عمومی صادرات و واردات واقعی کالا در ایران نزولی بوده که در این بین افت واردات بیش از صادرات تخمین زده می شود.
برمبنای داده ها در سال ۱۳۹۰، صادرات کالا و خدمات ایران ۲۵۳ هزار میلیارد تومان بوده اما این عدد برمبنای قیمت های ثابت سال ۱۳۹۵، در سال ۱۴۰۰ به حدود ۲۲۲ هزار میلیارد تومان رسیده است. میانگین رشد واقعی سالانه صادرات کالا و خدمات در ایران نیز حدودا منفی ۱.۲۹ درصد تخمین زده می شود.
بدین سان در دهه گذشته، مشارکت صادرات کالاها و خدمات در رشد اقتصادی ایران، در نیمی از دوره مثبت و در نیمی از آن منفی بوده است. در فاصله سالهای ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ نیز این روند با سرعت بیشتری منفی شده است.



1401/04/17
20:18:00
5.0 / 5
500
تگهای خبر: اقتصاد , بازرگانی , بانك , تجارت
این مطلب نیوباکس را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۳
نیو باکس
newbox.ir - تمامی حقوق نیو باكس محفوظ است

نیو باكس

بسته بندی و جعبه